Veel beroepen vragen om specifieke eisen en gerichte scholing, waardoor veel van onze hulp/zorgvragers hier niet voor in aanmerking komen.
Inclusieve scholing is alleen mogelijk als deze eisen er niet zijn.
Bij de Inclutrain is de individuele persoon, met al zijn kwaliteiten en beperkingen, het uitgangspunt, niet het beroep. Tot welk beroep dit leidt of welke individuele beroepsprofielen nieuw worden ontwikkeld is een ontdekkingsreis.
Het idee van inclusie en daarmee de integratie vormt dan ook een bijzondere uitdaging in beroepsonderwijs en -opleiding.
De hier voorgestelde aanpak van beroepsopleiding gaat deze uitdaging aan. Dit maakt deze aanpak bijzonder en vernieuwend. Het is inclusief – d.w.z. persoonsgericht en individueel.
De partners in dit project zijn woon-werkgemeenschappen uit Portugal, Oostenrijk, Nederland en Duitsland. Hier wonen en werken mensen met en zonder hulp/zorgvragen samen. Het Inclutrainproject wordt hierbij ondersteund en begeleid door organisaties op het gebied van de methode en projectcoördinatie.
De projectpartners hebben vele jaren ervaring in het begeleiden van mensen met hulp/zorgvragen. In de praktijk ervaren zij uitdagingen bij het uitvoeren van hun inclusieve uitgangspunten. Hier is behoefte aan handvatten waarmee individuele kwaliteiten kunnen worden erkend en zichtbaar gemaakt. Opleidingsprocessen kunnen op basis daarvan worden begeleid.
De projectpartners in de projecten Inclutrain en Inclutrain Connect hebben deze uitdaging opgepakt en een beroepsopleidingsconcept ontwikkeld voor mensen met een hulp/zorgvraag.
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Neither the European Union nor EACEA can be held responsible for them.